Home arrow Bezienswaardigheden arrow Fort Zeelandia
Fort Zeelandia

Image Fort Zeelandia (1667) de kern van waaruit Paramaribo is ontstaan. Dit gebied is een speciaal bezoek waard en wij bevelen u aan om een ochtend of middag vrij te maken om het nader te verkennen of een bezoek te brengen aan het in het fort gevestigde Surinaams museum. De prachtig gerenoveerde gebouwen op het Fort Zeelandiacomplex waren voor de onafhankelijkheid de officierswoningen van het Nederlandse koloniale leger. In een van deze panden is de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) gevestigd. De SGES is door UNESCO aangewezen als sitemanager van de historische binnenstad.

Het grootste gebouw op het fort Zeelandiacomplex is het onlangs gerenoveerde Nola Hatterman Instituut (NHI). Het Instituut is een kweekplaats voor jong kunstenaarstalent en heeft een lange traditie als het gaat om gratis tekenonderwijs aan kinderen. Het NHI is vrij te bezichtigen.

Geschiedenis
In 1644 bezaten de Fransen op deze plaats een houten fortje, dat ruim zes jaar later door Engelse planters van Barbados in het bezit werd genomen, werd versterkt, en naar hun leider, Francis Lord Willoughby of Parham, fort Willoughbhy werd genoemd.

Zeelandia
In naam van de Staten van Zeeland maakte in februari 1667 een groep Hollanders, onder leiding van de Zeeuw Abraham Crijnssen, zich meester van de versterking, maar de Engelsen veroverden het omstreden gebied vrij snel weer terug. Bij de Vrede van Breda, die in juli van dat jaar werd gesloten, ter beïndiging van de Tweede Engelse Oorlog, werd echter vastgesteld dat Suriname aan de Republiek de Zeven Verenigde Nederlanden toekwam. Het jaar daarop, in 1668 dus, werd het fort pas overgedragen aan de leider van de Hollandse expeditie, Abraham Crijnssen. Ter herinnering aan de provincie waar hij vandaan kwam en de staten van Zeeland, in opdracht waarvan hij de expeditie had uitgevoerd, veranderde hij de naam van het fort in 'Zeelandia'.

 Ook Crijnssen vond het fort de moeite waard om te worden vergroot en verstrekt. Hij liet Zeelandia uitgroeien tot een vijfhoekige sterkte, hoofzakelijk gebouwd uit locale schelp- of klipsteen. Dat Zeelandia oorspronkelijk vijf bastions telde, is te zien op de foto. Van deze vijf lagen er drie aan de bochtige rivieroever en twee aan landzijde, aan welke kant een wal en een gracht nog extra bescherming boden. In het door die vijf bastions omsloten'binnenfort' bevond zich een aantal tegen de fortmuren aangebouwde 'behuizingen'. Het terrein tussen fort en gracht bood eveneens ruimte om te behouden, een mogelijkheid waarvan men in de loop der jaren graag gebruik heeft gemaakt.Nola Hatterman Instituut
Woning no 6 is de voormalige commandeurswoning, en nu het onderkomen van het prestigieuze Nola Hatterman Instituut. Het gebouw verkeerde enkele jaren terug in een zeer slechte staat van onderhoud. Alleen een grondige restauratie kon het nog voor een totale ondergang behoeden.
Lees verder...
 
Officierswoningen
De officierswoningen werden gebouwd in 1839 ter huisvesting van de officieren gedetacheerd in Paramaribo.
Lees verder...
 
Gebouw 1790
Aan het einde van de achttiende eeuw was er behoefte aan een groot "magasin de vivres" voor het militaire garnizoen.
Lees verder...
 
spacer